Ce se mai intampla prin Orientul Mijlociu

site de analize si sinteze ale Orientului Mijlociu

Vizita președintelui României în Liban

leave a comment »

Traian Băsescu: Aplicarea rezoluţiilor internaţionale este esenţială pentru stabilizarea Orientului Mijlociu

Preşedintele Traian Băsescu se află începînd de miercuri într-o vizită oficială în Liban la invitația omologului său libanez. Potrivit şefului statului obiectivul vizitei oficiale este de a consolida relaţiile cu Libanul

şi de a da „semnalul necesar lumii arabe” privind „soluţiile româneşti pentru revenirea la un climat de pace în această regiune”.
„Obiectivul este acela al consolidării relaţiilor cu Republica Liban, este un obiectiv care se înscrie în liniile de politică externă ale României”, a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a amintit că demersul său se înscrie în interesul particular manifestat de România pentru problematica din Orientul Apropiat şi Mijlociu pentru „a da semnalul necesar lumii arabe cu privire la poziţia României legată de situaţia din Orientul Mijlociu, din Iran, şi soluţiile româneşti pentru revenirea la un climat de pace în această regiune”.
Din delegaţia preşedintelui face parte şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Şeful statului a ţinut să precizeze că invitaţia omologului său, preşedintele Michel Sleiman a fost făcută şi pentru soţia sa, Maria Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu urmează să se întâlnească astăzi (joi) cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Fouad Simiora, şi cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Liban, Nabih Berri.
În cursul dimineţii, preşedintele Băsescu va depune o coroană de flori la Monumentul Martirilor.
Ulterior, este programată o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului economic libanez, la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Beirut şi Mont Liban.
Miercuri, în prima zi a vizitei sale, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său libanez, Michel Suleiman, şi cu membri ai comunităţii de români din această ţară.
Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele libanez, şeful statului român a declarat că România va susţine Libanul pentru ca în 2010 să deţină un post nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU
Traian Băsescu, a declarat la Beirut că aplicarea rezoluţiilor internaţionale asupra conflictului din Orientul Mijlociu convenite în ultimii ani este esenţială pentru stabilitatea Orientului Mijlociu, transmite agenţia Petra.
În timpul conferinţei de presă cu preşedintele libanez Michel Suleiman după convorbiri bilaterale, Traian Băsescu a adus în centrul atenţiei rolul Uniunii Europene /UE/ în soluţionarea conflictului arabo-israelian. Preşedintele Băsescu a subliniat de asemenea necesitatea parteneriatului Statelor Unite, adăugând că România ia în considerare drepturile israelienilor şi palestinienilor.
Cele două obiective pe care le susţine România în acest domeniu sunt securitatea Israelului şi suveranitatea întregului teritoriu palestinian.
La conferinţa comună cu şeful statului român, preşedintele libanez a spus că se bazează pe sprijinul României ca ţară membră UE pentru a se ajunge la o soluţie de pace în Orientul Mijlociu. Suleiman a adăugat că doreşte găsirea unei soluţii pentru revenirea refugiaţilor palestinieni pentru ca aceştia să nu se stabilească în Liban.
„Obiectivul României este securitatea în Orientul Mijlociu şi în Liban, având în vedere că drumul de la Bucureşti la Beirut este de numai 2 ore de zbor, pe când cel de la Bucureşti la Bruxelles de 2 ore şi 45 de minute“, a punctat şi Băsescu.
Traian Băsescu a spus că s-a semnat un acord-cadru de cooperare între ministerele Apărării din cele două ţări şi că se doreşte o întărire a cooperării poliţieneşti. Întrebat dacă există proiecte de sprijinire a luptei Libanului împotriva terorismului, preşedintele nu a dat exemple concrete, dar a declarat că acesta a fost unul dintre subiectele abordate în discuţiile la nivel prezidenţial. „Industria de armament din România participă de multă vreme la dotarea armatei libaneze“, a precizat rezidentul de la Cotroceni.
Preşedintele libanez a declarat, la rândul său, că Libanul a cerut întotdeauna o pace justă, durabilă şi completă, precum şi o soluţie la problema refugiaţilor palestinieni.

Băsescu, întâmpinat în Liban cu „Trăiască marinarul!“

La Întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti din Liban, preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat cu aplauze furtunoase, iar cetăţenii de origine română i-au transmis că se simt ca în România în prezenţa lui.
Traian Băsescu le-a spus: „Am amintiri plăcute legate de Liban. În primul meu voiaj pe care l-am făcut ca student la Institutul de Marină pe bricul Mircea, Beirutul a fost al doilea port în care m-am oprit după Alexandria. În Beirut era un bazar foarte frumos de unde am cumpărat o scrumieră şi două umbrele. Scrumiera cred că o mai am şi acum“. Întrebat ce ţigări fuma pe atunci, preşedintele a răspuns râzând: „Nu fumam Marlboro pe atunci, eram student“.
Entuziasmaţi de istorisirile preşedintelui Băsescu de pe vremea când acesta naviga, românii din Liban au început să strige: „Trăiască marinarul!“
Românii i-au mulţumit şefului statului pentru ce a făcut pentru ei în 2006, când au fost evacuaţi în timp-record în condiţiile războiului dintre Israel şi Liban. „V-am adus acasă repede. Oricând mai aveţi nevoie altă dată! V-am scos mai bine ca orice altă ţară“, le-a răspuns Băsescu.
Preşedintele le-a povestit românilor şi despre discuţiile pe care le-a avut cu omologul său libanez, Michel Suleiman, precizând că relaţiile comerciale dintre România şi Liban au crescut cu 98% în 2008 faţă de 2007.

Anunțuri

Written by Vladimir Gorea

16/04/2009 la 16:34

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: