Ce se mai intampla prin Orientul Mijlociu

site de analize si sinteze ale Orientului Mijlociu

Urmarile ofensivei din Gaza: popularitatea Hamas a sporit!

leave a comment »

Popularitatea Hamas în rândul palestinienilor a sporit semnificativ, după ofensiva israeliană de 22 zile în Fâşia Gaza /27 decembrie 2008-18 ianuarie 2009/, indică un sondaj de opinie publicat în Fâşia Gaza şi Cisiordania. Dacă alegerile prezidenţiale palestiniene ar avea loc astăzi, liderul local al Hamas Ismail Haniyeh, destituit din funcţia de prim-ministru de preşedintele palestinian Mahmud Abbas, moderat, l-ar înfrânge pe acesta din urmă, care conduce partidul Al-Fatah şi poartă negocieri de pace cu Israelul.

Ancheta sociologică a fost efectuată în perioada 5-7 martie de către un institut palestinian de resort, pe un eşantion reprezentantiv de 1.270 persoane din Cisiordania şi Fâşia Gaza, în contextul eforturilor privind reconcilierea şi formarea unui guvern de ‘uniune naţională’ palestinian. Sondajul de opinie respectiv demonstrează că, în cazul alegerilor prezidenţiale, Hanyeh ar obţine 47% din sufragii, iar Abbas 45%. La alegerile legislative, însă, Hamas ar pierde în faţa Al-Fatah cu 40% faţă de 42%.

Mişcarea islamistă Hamas, care a preluat prin forţă controlul Fâşiei Gaza în iunie 2007, este susţinută de Siria şi Iran, iar Al-Fatah domină Autoritatea Palestiniană, care administrează în prezent doar Cisiordania.

animanews.com

Anunțuri

Written by Vladimir Gorea

11/03/2009 la 12:42

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: