Ce se mai intampla prin Orientul Mijlociu

site de analize si sinteze ale Orientului Mijlociu

Fatah a spionat gruparea Hamas în favoarea Israelului

leave a comment »

Hamas a acuzat astăzi Autoritatea Palestiniană că a spionat, în beneficiul Israelului, militanţi ai mişcării în timpul conflictului din Fâşia Gaza, folosind în special programul Google Earth pentru a localiza ţintele, transmite AFP.

„Ofiţeri şi membri ai serviciilor de securitate de la Ramallah le-au dat ordin agenţilor lor (din Fâşia Gaza – n.red.) să supravegheze mişcările rezistenţei din Gaza”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas, Ihab al-Ghossein.

„Aceste informaţii au fost trimise la Ramallah (sediul Autorităţii palestiniene – n.red.), apoi duşmanului (Israel – n.red.), care a lovit ţinte în baza informaţiilor adunate înainte şi în timpul conflictului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În timpul conferinţei au fost difuzate mai multe înregistrări video, care prezentau bărbaţi care spuneau că sunt membri Fatah.

Potrivit şefului serviciului de informaţii al Hamas în Gaza, Abu Abdallah, hărţi relizate cu ajutorul programului Google Earth au fost transmise pentru localizarea precisă a mai multor ţinte, atacate ulterior de aviaţia israeliană.

„Cu ajutorul programului Google Earth, aceste grupuri au pregătit hărţi pentru localizarea moscheilor, a instituţiilor, tunelurilor sau atelierelor. Aceştia le-au trimis şefilor lor din serviciile de securitate din Cisiordania înainte de conflict”, a afirmat Abu Abdallah.

Potrivit acestuia, au fost transmise informaţii despre locurile în care erau ascunse armele în Beit Hanun, în nordul Fâşiei Gaza, planul locuinţei premierului Hamas Ismail Haniyeh, din cartierul Chati din Gaza, şi planurile caselor, tunelurilor şi poziţiilor Hamas din împrejurimi.

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza, care a avut loc între 27 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009, s-a soldat cu moartea a 1.330 de palestinieni. Obiectivul declarat al operaţiunilor a fost acela de a reduce cât mai mult tirurile cu rachete lansate din Gaza spre teritoriul israelian.

ziare.ro

Written by Vladimir Gorea

24/02/2009 la 16:54

Lasă un comentariu